Universums Urkrafter

Kennel Ljuvliga

Ljuvliga Universums Urkrafter

20200117 föddes två små universums urkrafter här hemma på ön – en bluemerlehane och en svart trefärgad hane. Moder var Minions Misty Meadow “Sia” och fader var Night Train´s Nash At Clay Creek “Nash”.

Kullreflektion

Universums Urkrafts-kullen är resultatet av ett fint samarbete tre uppfödarkollegor emellan då Mamma Sia parades med pappa Nash med hjälp av Jan i Missouri och Ronna i Oklahoma innan hon flyttade hem hit till oss i Sverige. Vi hade höga förhoppningar om denna kombination, inte minst då pappa Nash tidigare varit registrerad som en Miniature Australian Shepherd i ASDR och därför bidrog med unika linjer till genpoolen, inte bara för Sverige utan också vad gäller resten av Norden och i till stor del även Europa. När det handlar om så pass få individer är det alltid svårt att dra några konkreta slutsatser men vad gäller både hälsa och mentalitet har kullen utvärderats fullständigt och utöver det har valparna även visat framtassarna i både rallylydnad och nosework.

Hälsomässigt är vi nöjda med ledstatusen både vad gäller höfter, armbågar och knän och utöver det har även ena halvan av den lilla kullen även genomgått ögonlysning och hjärtundersökning utan anmärkning. Båda två har fullt saxbett och har inte heller i övrigt uppvisat några hälsodefekter. 

Mentalitetsmässigt har valparna utvecklats till balanserade hundar som båda två är lekfulla och oberörda vad gäller till exempel ljud (se spindeldiagram nedan.) De är båda miljömässigt trygga i tassarna men vad gäller socialiteten skiljer de sig åt som natt och dag, där den ena har både en hög socialitet och en hög social trygghet medan det hos den andra saknas. 

I övrigt är de båda inom standard storleksmässigt, precis på mediumsträcket för att var hanar som enligt standard ska vara mellan 36-46cm med en median på 41cm. Exteriört är kullen (än så länge) outvärderad men båda har proportionerliga kroppar och päls med en fin typ, trots att de typmässigt skiljer sig åt då den ena är något grövre och den andra är något nättare.

Sammanfattningsvis är vi mycket nöjda med våra små universums urkrafter och glada över att båda två är högt älskade små allroundhundar i sina familjer. Trots att vi valde att inte behålla någon valp ur kullen på grund av deras kön, är det vår förhoppning att kunna hitta ett sätt att gå vidare med dessa spännande linjer – framtiden får utvisa hur. 

Kullsammanställning

(Scrolla till höger för att se hela tabellen)

StamtavlenamnTilltalsnamnKönFärgMankhöjdHöfterArmbågarKnän/patellaTänderBPHÖvrigt
Universums Urkraft YangLouieHaneBlue merle med vitt & tan42cmA/A0/00/0Fullt saxbettGenomfört med skottTitlar: NW1. Ögonlysning och hjärtundersökning UA.
Universums Urkraft YinYinHaneSvart trefärgad41cmA/A0/00/0Fullt saxbettGenomfört utan skottTitlar: RLDN, RLDF. Kastrerad.

 

Individpresentation

Ljuvliga Universums Urkraft Yang “Louie” bor hos Alexandra & Mattias i Stockholm och finns att följa på instagramkontot @louieonico. 

Ljuvliga Universums Urkraft Yin “Yin” bor hos Margareta på Öland.