Om rasen

Miniature American Shepherd

Givetvis är jag partisk, men Miniature American Shepherd är verkligen en alldeles fantastisk ras på alla sätt och vis. Jag föll för rasen redan när jag köpte min första Australian Shepherd 2010 men det dröjde ända fram till 2018 tills jag tog beslutet att åka på min första importresa, och detta eftersom Svenska Kennelklubben då beslutade att godkänna rasen i Sverige. Sedan dess har det blivit inte mindre än sex importresor och en exportresa, allt med siktet inställt på att bygga upp en stabil avelsbas i min kennel så att jag kan föda upp hundar som matchar mina preferenser – de ska vara ljuvliga. Annars får det vara. Miniature American Shepherd är en till storleken liten, amerikansk vall- och vakthund som lämpar sig alldeles ypperligt både som älskad familjemedlem och som pålitlig tränings- och tävlingskompis och personligen finns det tre saker jag värdesätter allra mest:

Mångsidigheten

Miniature American Shepherd är en ras som har ett stort driv och härligt positiv attityd till det mesta i livet. Det spelar ingen roll om det handlar om agility, lydnad, rally, vallning, spårning eller bara en lång vandring – vad du än må föreslå så tackas det aldrig nej. Samtidigt har de, till skillnad från vissa andra vallhundsraser, en fin “offknapp” och fungerar lika bra i vardagen även om man väljer att inte ägna sig åt all denna träning, tävling och andra stimulerande aktiviteter. Det sistnämnda är mycket viktigt för mig. I ordet “mångsidighet” inkluderar jag även förmågan att faktiskt ta det lugnt, slappna av och vara en harmonisk sällskapshund även när vardagen inte bjuder på någon särskild stimulans. Likväl som mina hundar aldrig tackar nej till aktivitet, så tackar de heller aldrig nej till lugnare dagar när vi bara är tillsammans, myser och hänger i soffan.

Lyhördheten

Miniature American Shepherd är en ras som är uppmärksam, kvicktänkt och enormt intelligent. Ibland känns det som att de kan läsa ens tankar och innan man ens har öppnat munnen, har de redan gjort vad man hade tänkt att be dem om. Vallhunden i dem gör dem otroligt följsamma, samarbetsvilliga och för att inte tala om lättlärda. Att klickerträna till exempel är bland det roligaste man kan göra med den här rasen. Jag har ägt många olika raser genom åren men aldrig, inte ens i min Australian Shepherd, upplevt en sådan vansinnigt explosiv inlärningsförmåga – tre repetitioner så har de vanligtvis greppat vad det handlar om. Mina hundar är otroligt föriga, mer eller mindre förarveka, och följer alltid min minsta vink. De har ständigt åtminstone ett uppmärksamt öra riktat mot mig, vilket gör dem till en sann fröjd att äga.  

Lojaliteten

Miniature American Shepherd är en ras som är otroligt enkelt att ha att göra med i vardagen. Som de gårdshundar de är framavlade ifrån, håller de sig alltid i närheten och är aldrig några problem att ha lös – även om man så promenerar mitt inne i stan. De älskar sin familj och de flesta kan offra sin högra tass för sin ägare. De gör allt och lite till för att tillfredsställa och har en enorm will to please. Mina hundar har inställningen “du och jag mot världen matte”, vilket gör dem till en trofast följeslagare både i vått och torrt. Lojaliteten mot sin familj yttrar sig även i deras utpräglade vaktinstinkt, vilket är en egenskap jag uppskattar mycket. Vissa individer har mer av den “alarmerande” vakten, såsom Himla till exempel, som är duktig på att tala om att det kommer någon långt innan dörrklockan hunnit ringa. Även reservationen mot främlingar kan jag tycka går in lite under kategorin “lojalitet”, även om jag personligen inte väljer att avla på individer med reservation.

Är du intresserad av rasen Miniature American Shepherd? Fyll i ditt namn och mailadress här så skickar vi dig information om rasen och vår utveckling cirka en gång i månaden. 

_DSC7335WEB

Rasstandard

Här nedan kan den som är intresserad läsa en förkortad variant av rasstandarden för Miniature American Shepherd.

Helhetsintryck

Miniature American Shepherd är en vallhund av mindre storlek och har sitt ursprung i Förenta Staterna (USA). Den är något längre än den är hög, har måttligt kraftig benstomme i förhållande till storlek och är utan överdrifter. Rörelserna är smidiga, lätta och balanserade. Exceptionell vighet kombinerad med styrka och uthållighet gör det möjligt för hunden att arbeta i varierande terräng. Denna mycket mångsidiga, driftiga hund utgör en utmärkt atlet med överlägsen intelligens och en vilja att vara dem den är trogen till lags. Den är både en lojal vän och foglig arbetare som är tydligt uppmärksam till uttrycket. Den dubbla pälsen av medellängd och medelgrovhet får vara både enfärgad eller melerad, med eller utan vitt och/eller tan-tecken. Den har traditionellt sett kuperad eller naturligt kort svans.

Temperament

Miniature American Shepherd är intelligent och primärt en arbetande hund med framträdande vall- och vaktegenskaper. Eftersom de är exceptionella följeslagare är de mångsidiga och lättlärda och utför sina arbetsuppgifter med stor stil och entusiasm. Även om de är reserverade mot främlingar är de inte skygga. De är motståndskraftiga och ihärdiga arbetshundar som anpassar sitt uppförande och sin upphetsning till lämplig nivå beroende på arbetsuppgift.  Med sin familj är de beskyddande, godmodiga, hängivna och lojala.

Exteriör

Höjd för hanar är 36 cm upp till och med 46 cm i mankhöjd. Höjd för tikar är 33 cm upp till och med 43 cm i mankhöjd. Mätt från skulderbladets främsta punkt till ländpartiets bakersta punkt och från skulderbladets högsta punk till marken är den något längre än vad den är hög. Den är stadigt byggd med måttligt kraftig benstomme i förhållande till storleken. Huvudet har rena drag och står i proportion till kroppen. Uttrycket är alert, uppmärksam och intelligent. Ögonen är lätt snedställda, mandelformade, är varken framträdande eller insjunkna och står i proportion till huvudet. Öronen är triangulära, av måttlig storlek och sitter högt på huvudet. Stopet är måttligt men definierat. Nosen är av medeldjup- och bredd och smalnar gradvis av till en rundad spets utan att förefalla tung, fyrkantig, snipig eller lös. Nacken är stadig, ren och i proportion till kroppen. Ryggen är stadig och i nivå ända från manke till höftkula vid både rörelse och stående position hos hunden. Den okuperade svansen kan hänga i en lätt böj. När hunden är upphetsad eller i rörelse kan den bäras upphöjd och med en mer markerad böj. Tassar är ovala, kompakta men täta väl välvda tår. Måttlighet är det övergripande intrycket av pälsen. Håret är av medeltextur, rakt till vågig, vädertålig och av medellängd. Underullen varierar i mängd beroende på klimatet. Färgen erbjuder variation och individualitet. Utan inbördes ordning är de erkända färgerna svart, blåmelerad, röd (lever) och rödmelerad.

67266124_2356182471321350_6196533580626132992_o