Frågor & Svar

Här nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får – har du fler frågor än de vi tar upp här är du välkommen att ställa dem i någon av de frågestunder vi arrangerar på vårt instagramkonto.

 

FRÅGOR KRING ATT KÖPA VALP:

Jag är intresserad av en valp från er, hur anmäler jag mitt intresse?

Under fliken ”kontakt” anmäler du ditt valpintresse genom att skicka in en presentation av dig och berättar vilket hundliv du kan erbjuda, därefter skriver vi upp dig på vår valplista. Vi tycker det är jätteroligt att fler och fler upptäcker vår fantastiska ras och är superglada över alla er som hör av er och visar valpintresse. Det är tillsammans med er vi har möjlighet att utveckla rasen och det finns ingenting som värmer uppfödarhjärtat mer än det förtroende vi får ifrån er potentiella valpköpare. 

Jag står redan på er valplista, hur ligger jag till i kön?

Vår valplista har inget strikt kösystem. Att vara med på vår valplista innebär inte att du måste eller heller får tillåtelse att köpa en valp utan det innebär helt enkelt att du får information via mail när vi har en kull planerad, varpå du då kan välja om du vill anmäla ditt intresse till den aktuella kullen eller inte. När vi väljer ut vilka personer vi vill ta en fördjupad kontakt med tar vi hänsyn till flera olika aspekter (läs mer här nedanför) men hur länge man stått på valplistan är inte en av dem. 

Hur väljer ni ut vilka som får lov att köpa en valp?

Vi tar hänsyn till många olika parametrar när vi väljer ut vilka valpköpare vi erbjuder en valp. Det som styr valet allra mest är magkänslan. För vi säljer inte bara en valp, vi bjuder in en ny medlem till familjen Ljuvliga och då är det viktigaste av allt att man klickar – genom att omge sig med likasinnade blir hunderiet både glädjefyllt och energigivande. Utöver personkemin är det såklart viktigt att man kan erbjuda valpen ett tryggt, kärleksfullt och aktivt hem.

Jag har väntat jättelänge, kommer jag någonsin att bli erbjuden en valp?

Intresset för rasen har fullkomligt exploderat på sistone och våra valpar räcker inte ens till en bråkdel av alla personer som anmäler sitt valpintresse. Om du har anmält ditt intresse till flera kullar utan att ha blivit erbjuden valp skulle jag i den situationen se över mina val. Vill du verkligen ha en valp ifrån just oss eller kan du överväga att anmäla ditt valpintresse till andra kennlar parallellt? Om tidsaspekten är det viktigaste för dig kan det vara klokt att förändra dina kriterier eftersom vi tyvärr inte kommer att kunna garantera att man blir erbjuden en valp, hur lång tid man än står på vår valplista. 

Vad kräver ni av era valpköpare?

I lagens rätta mening har vi som uppfödare ingen rätt att kräva någonting alls av våra valpköpare, men eftersom vi vill att så många av våra valpar som möjligt ska utvärderas både fysiskt och mentalt betalar vi ut en bonus när man genomfört hundens ettårskontroll. Ettårskontrollen syftar till att öka hälsomedvetenheten både kring individen, kullen, kenneln samt rasen i helhet och består av undersökning av höfter (HD,) armbågar (ED) samt knäleder (patella) samt genomförande av BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning hund.)

Hur går processen till om man blir erbjuden en valp?

När valparna är födda och vi vet hur många det blev av varje kön, erbjuder vi de utvalda valpköparna antingen en tik eller en hane från kullen. Som valpköpare får man följa kullens utveckling digitalt den första tiden för att sedan komma och hälsa på när de blivit lite äldre, vanligtvis någon gång mellan vecka fyra och sex. När kullen fyllt sju veckor är det dags för valpbeskrivningarna där man beskriver valparna utifrån ett standardiserat protokoll. Man tittar bland annat på hur mycket samarbetsvilja, leklust och självsäkerhet valpen uppvisar och resultaten från valpbeskrivningarna ligger sedan till grund för vilken valp som blir erbjuden till vilken person. Som valpköpare har man möjlighet att uttrycka sina önskemål men av erfarenhet vet vi att det bästa resultatet uppnås genom att vi själva, som känner valparna allra bäst, gör matchningen och helt enkelt ser till att det blir “rätt valp till rätt person.” Givetvis har man som valpköpare också alltid möjlighet att tacka nej till den valpen man blir erbjuden – vi tar ingen deposition, bokningsavgift eller liknande just för att personkemin är superviktig för oss och båda parter ska vara fria att göra det som känns hundra procent rätt. 

Vad ska jag som valpköpare tänka på när jag letar Miniature American Shepherd?

Det finns flera saker som kan vara bra att tänka på när man letar valp i allmänhet och Miniature American Shepherd-valp i synnerhet. Mina bästa tips handlar om lägga mycket tid på att lära känna de olika linjerna i rasen men också att vara noga i valet av uppfödare, föräldradjur och individ – läs mer här:

https://attlevasindrom.se/2020/03/25/7-tips-till-dig-som-soker-valp-av-rasen-miniature-american-shepherd/

 

FRÅGOR KRING KONTAKT:

Jag har skickat ett mail till dig men har inte fått något svar, har du fått det?

Vi får uppemot 20 mail om dagen och trots att jag spenderar mycket av min tid med att svara på mail så tar det vanligtvis flera veckor innan jag hinner komma till just ditt mail i ordningen. Ibland händer det att belastningen är så hög att jag inte har möjlighet att svara alls, så har du frågor om rasen eller liknande kan det vara en god idé att istället för att maila snarare läsa på vår hemsida och blogg eller till exempel delta i någon av de frågestunder vi har på instagram, facebook etc.

Jag skulle vilja ringa dig, kan du skicka ditt telefonnummer?

När jag tidigare hade mitt telefonnummer på hemsidan fick jag ibland samtal på minst sagt ”obekväma” tider och eftersom jag behöver ha ljud på min mobil dygnet runt har jag valt att inte ha mitt telefonnummer officiellt längre. Men istället för att ringa är du varmt välkommen att istället ta kontakt på @kennelljuvliga på facebook och instagram.

Kan man få komma ut till ön och hälsa på dig och dina hundar?

För oss är det superviktigt att ha en nära kontakt med våra valpköpare och vår dörr står alltid öppen både för två- och fyrbenta som tillhör vår “kennelfamilj.” Eftersom vi dagligen får förfrågningar från personer som vill komma och hälsa på oss och våra hundar, har vi bestämt oss för att i fortsättningen avböja sådana besök, helt enkelt för att tiden inte räcker till. För den som är nyfiken på Miniature American Shepherd som ras så rekommenderas att besöka till exempel rasträffar, vilka arrangeras regelbundet både i Stockholmsregionen och i andra delar av landet. 

 

FRÅGOR KRING VÅRA HUNDAR:

Vart kommer dina hundar ifrån? 

Alla våra hundar är importerade, med undantag för de egenuppfödda. Året innan rasen blev godkänd här i Sverige började vi vårt researcharbete och fokuserade på att hitta hundar som matchade mina kriterier vad gäller hälsa och mentalitet. Sedan dess har jag varit på sju importresor, främst till rasens hemland USA med även Europa, och köpt hundar av ifrån Tonkas i Oklahoma, Minions i Missouri, Trails End i Washington, Cross L i Oregon, Patchworks i Missouri samt Of American Madness i Frankrike.

Bor alla hundar hemma hos dig eller bor några hos fodervärdar?

Hemma hos oss här på ön bor det just nu två hundar – Tosca och Lysa. Resterande hundar har vi valt att låta bo i egna familjer och samtidigt behållit avelsrätten på dem. På det sättet får varje hund 100% kärlek och omvårdnad, både här hemma och i foderfamiljerna, samtidigt som vi får möjlighet att fortsätta att utveckla vårt avelsprogram i strävan efter vår långsiktiga vision om ljuvliga hundar.

Vad är skillnaden mellan Miniature American Shepherd och Australian Shepherd?

Miniature American Shepherd är till största delen framavlad från Australian Shepherd, även om en del andra raser också har varit bidragande till rasbildandet såsom till exempel Shetland Sheepdog. Sveriges population av Australian Shepherds är relativt heterogen, det vill säga att det skiljer sig markant mellan olika linjer både vad gäller mentalitet och exteriör och dessutom är Miniature American Shepherd en helt ny ras som är mitt uppe i ett rasbildande, varför det är en omöjlig uppgift att ge ett kortfattat svar på den aktuella frågan. Om du är nyfiken på att läsa mer om likheter och skillnader mellan de båda raserna kan du läsa mer här:

https://attlevasindrom.se/2020/01/29/vad-ar-skillnaden-mellan-miniature-american-shepherd-och-australian-shepherd/