Frågor & Svar

Här nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får – har du fler frågor än de vi tar upp här är du välkommen att ställa dem i någon av de frågestunder vi arrangerar på vårt instagramkonto.

FRÅGOR KRING ATT KÖPA VALP:

Jag är intresserad av en valp från er, hur anmäler jag mitt intresse?

Under fliken ”kontakt” anmäler du ditt valpintresse genom att skicka in en presentation av dig och berättar vilket hundliv du kan erbjuda – därefter skriver vi upp dig på vår valplista.

Jag står redan på er valplista, hur ligger jag till i kön?

Vår valplista har inget kösystem. Att vara med på vår valplista innebär inte att du måste eller heller får tillåtelse att köpa en valp utan det innebär helt enkelt att du får information via mail när vi har en kull planerad, varpå du då kan välja om du vill anmäla ditt intresse till den aktuella kullen eller inte. Av de personer som anmäler intresse väljer vi ut dem som vi tror kommer att passa den aktuella kullen allra bäst och tar en fördjupad kontakt. I vårt val tar vi hänsyn till många faktorer, men hur länge man har stått på valplistan är inte en av dem.

Vad kräver ni av era valpköpare?

I lagens rätta mening har vi som uppfödare ingen rätt att kräva någonting alls av våra valpköpare, men eftersom vi vill att så många av våra valpar som möjligt ska utvärderas både fysiskt och mentalt betalar vi ut en bonus när man genomfört hundens ettårskontroll. Ettårskontrollen syftar till att öka hälsomedvetenheten både kring individen, kullen, kenneln samt rasen i helhet och består av undersökning av höfter (HD,) armbågar (ED) samt knäleder (patella) samt genomförande av BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning hund.)

FRÅGOR KRING KONTAKT:

Jag har skickat ett mail till dig men har inte fått något svar, har du fått det?

Vi får uppemot 20 mail om dagen och trots att jag spenderar mycket av min tid med att svara på mail så tar det vanligtvis flera veckor innan jag hinner komma till just ditt mail i ordningen. När jag svarar blir det ofta korta och koncisa svar men jag lämnar aldrig ett mail obesvarat, så jag kommer garanterat att svara på det – ha tålamod!

Jag skulle vilja ringa dig, kan du skicka ditt telefonnummer?

När jag tidigare hade mitt telefonnummer på hemsidan fick jag ibland samtal på minst sagt ”obekväma” tider och eftersom jag behöver ha ljud på min mobil dygnet runt har jag valt att inte ha mitt telefonnummer officiellt längre. Men istället för att ringa är du varmt välkommen att istället ta kontakt på @kennelljuvliga på facebook och instagram.

Kan man få komma ut till ön och hälsa på dig och dina hundar?

För oss är det superviktigt att ha en nära kontakt med våra valpköpare och vår dörr står alltid öppen både för två- och fyrbenta som tillhör vår “kennelfamilj.” Eftersom vi dagligen får förfrågningar från personer som vill komma och hälsa på oss och våra hundar, har vi bestämt oss för att i fortsättningen avböja sådana besök, helt enkelt för att tiden inte räcker till. För den som är nyfiken på Miniature American Shepherd som ras så arrangerar vi träffar i Stockholmsområdet – gå med i facebookgruppen ”Miniature American Shepherd – Stockholm”.

FRÅGOR KRING VÅRA HUNDAR:

Vart kommer dina hundar ifrån? 

Alla våra hundar är importerade, med undantag för de egenuppfödda. Året innan rasen blev godkänd här i Sverige började jag mitt researcharbete och fokuserade på att hitta hundar som matchade mina kriterier vad gäller hälsa och mentalitet. Sedan dess har jag varit på sju importresor, främst till rasens hemland USA med även Europa, och köpt hundar av ifrån Tonkas i Oklahoma, Minions i Missouri, Trails End i Washington, Cross L i Oregon, Patchworks i Missouri samt Of American Madness i Frankrike.

Bor alla hundar hemma hos dig eller bor några hos fodervärdar?

Hemma hos mig bor det just nu sex tikar, medan resterande hundar har jag valt att låta bo i egna familjer och samtidigt behållit avelsrätten på dem. På det sättet får varje hund 100% kärlek och omvårdnad, både här hemma och i foderfamiljerna, samtidigt som jag får möjlighet att fortsätta att utveckla mitt avelsprogram i strävan efter min långsiktiga vision om ljuvliga hundar.

Vilket foder och eventuella tillskott ger du dina valpar/vuxna hundar?

Mina hundar äter hälften torrfoder och hälften färskfoder. Hälften av deras dagliga fodergiva består av BARF (biologically appropriate raw food,) vilket kommer från våra egna djur här på gården, och den andra halvan består av Eukanuba Active Adult Small Breed. Mammahundar och valpar äter uteslutande Royal Canin Starter Mini och både vuxna hundar, mammahundar och valpar får laxolja som tillskott.