Epidemierna

kullannons himlaochrebell copy

Ljuvliga Epidemierna

20200317 föddes fem små epidemier här hemma på ön – tre hanar varav två svarta trefärgade och en röd trefärgad samt två svarta trefärgade tikar. Moder var Minions Ljuvliga Himla af Missouri “Himla” och Cross L´s Rebel In Red “Rebell.”

Kullreflektion

Epidemikullen var på många sätt en milstolpe i vårt avelsprogram. För första gången hade vi en kull där vi själva ägde både mamma och pappa hund och därför var det även första gången som båda föräldradjuren hade genomgått hela den utvärdering som vi själva önskar – alltså både röntgen av höfter & armbågar, kontroll av hjärta och patella, ögonlysning, DNA-tester och även genomfört BPH med skott. Vi placerade ut en av hanvalparna hos en fodervärd men bestämde oss senare för att inte gå vidare med honom i avel. Kullen har utvärderats fullständigt vad gäller hälsa och delvis vad gäller mentalitet och utöver det har valparna även visat framfötterna i både agility och freestyle.

Hälsomässigt är vi givetvis nöjda med ledstatusen både vad gäller höfter och armbågar och dessutom är alla patellaundersökta utan anmärkning. Hundarna har överlag blivit starka och friska individer men trots att föräldrarna hälsoundersökts med goda resultat, har det tyvärr dykt upp några hälsoavvikelser i denna kull bestående av en hund med iriskolobom på ena ögat (förändring av irisen som medför ljuskänslighet) samt en annan hund med ED 0/1 (armbågsdysplasi på ena armbågen) och som även blivit utredd för, men ej diagnosticerad med, panosteit (värk i lederna under tillväxtfasen, ofta något felaktigt benämnt som “växtvärk”.)

Mentalitetsmässigt har valparna utvecklats till trevliga hundar som miljömässigt är relativt trygga i tassarna och ingen av dem har några kvarstående rädslor på något av momenten på sina BPH:n (se spindeldiagram nedan.) Vad gäller skottfastheten är det svårt att utvärdera ordentligt då en avstått från moment skott och de övriga två fått högsta respektive lägsta poäng på skottet. Socialt skiljer det mellan individerna i kullen – några av dem är socialt trygga och kontaktsökande gentemot främmande människor medan andra är reserverade och undviker social kontakt med främlingar. 

I övrigt är majoriteten av valparna i kullen strax under standarden storleksmässigt medan resterande ligger strax över minimihöjden vad gäller mankhöjd (33cm för tikar och 36cm för hanar.) Exteriört är ingen från kullen utvärderad än men generellt har samtliga en proportionerlig kropp, trevlig päls och fin öronställning.

Sammanfattningsvis är vi, trots enstaka hälsoavvikelser, ändå nöjda med resultatet av denna “milstolpeskull” och framförallt väldigt tacksamma över att samtliga av våra små epidemier är högt älskade familjemedlemmar och dessutom uppskattade tränings- och tävlingskompisar. 

Kullsammanställning

(Scrolla till höger för att se hela tabellen)

StamtavlenamnTilltalsnamnKönFärgMankhöjdHöfterArmbågarKnän/patellaTänderBPHÖvrigt
Epidemin Av SkrattFnissTikSvart trefärgad32cmA/A0/00/0Fullt saxbettGenomfört med skottTitel: FD I, FD II, AGD I, AGHD I. Kvalat till SM i TTM 2021 & 2022.
Epidemin Av KärlekKidaTikSvart trefärgad36cmA/A0/10/0En extra incisiv i överkäkenGenomfört med skottUtredd för men ej diagnostiserad med Panosteit. Kastrerad.
Epidemin Av KämpaglödEltonHaneSvart trefärgad35cmA/A0/00/0Fullt saxbettGenomfört utan skott
Epidemin Av VänlighetSiggeHaneRöd trefärgad35cmB/B0/00/0Fullt saxbettIriscolobom vänster öga. Kastrerad.
Epidemin Av ModModigHaneSvart trefärgad38cmB/B0/00/0Fullt saxbett

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är screen-shot-2021-11-04-at-11.04.42.png

Individpresentation

Ljuvliga Epidemin av Skratt ”Fniss” bor hos Linnea i Eskilstuna och finns att följa på instagramkontot @grymmaste_hundkontot.

Ljuvliga Epidemin av Kärlek ”Kida” bor hos Olivia i Linköping och finns att följa på instagramkontot @tellusochkida.

Ljuvliga Epidemin av Mod ”Modig” bor hos Jenny i Skellefteå. 

Ljuvliga Epidemin av Vänlighet ”Sigge” bor hos Annika & Kjell i Edsbyn.

Ljuvliga Epidemin av Kämpaglöd ”Elton” bor hos Elin i Sundbyberg och finns att följa på instagramkontot @elton.jameson.