Indianhövdingarna

titan & jasmine

Ljuvliga Indianhövdingarna

20190223 föddes fem små indianhövdingar här hemma på ön – tre hanar varav två red merle och en röd trefärgad samt två bluemerletikar. Moder var Away To Me Jasmine Bejeweled “Kristall” och fader var Away To Me Titan Tough “Titan”. 

Kullreflektion

Indianhövdingskullen var vår allra första MAS-kull som vi med stor förväntan välkomnade till världen här hemma på ön. Vi importerade mamma Kristall dräktig med pappa Titan från USA och hade höga förhoppningar om kombinationen som var beprövad sedan tidigare och redan hade givit trevliga, friska och rastypiska valpar en gång tidigare i hemlandet. Vi valde att inte behålla någon valp själva men placerade istället ut två av valparna, Gry och Kråkis, hos uppfödarkollegor för att föra linjerna vidare i Sverige. Kullen har utvärderats fullständigt vad gäller hälsa och mentalitet och delvis vad gäller exteriören och utöver det har valparna även visat framfötterna i både agility, rallylydnad, lydnad, nosework och viltspår. 

Hälsomässigt är vi givetvis nöjda med ledstatusen både vad gäller höfter, armbågar och knän och dessutom är hela kullen hjärtundersökt utan anmärkning. Hundarna har överlag blivit starka och friska individer men tyvärr har det i denna kull dykt upp några hälsoavvikelser såsom till exempel en hund med distichiasis (inåtvända ögonfransar,) en valp med övergångskota (en extra kota på ryggraden) samt två hundar med avsaknad av vissa tänder (framförallt P1.) 

Mentalitetsmässigt har valparna utvecklats till stabila hundar utan kvarstående rädslor som är miljömässigt trygga i tassarna och samtliga får bland annat högsta poäng på moment skott på deras BPH (se spindeldiagram nedan.) På minussidan vad gäller mentaliteten ligger socialiteten, som generellt sett inte är lika hög som den miljömässiga tryggheten. Den egna familjen och närmaste kretsen av människor är de mycket tillgivna mot, men majoriteten av individerna i kullen är reserverade och undviker i stor utsträckning social kontakt med främlingar. 

I övrigt är samtliga valpar i kullen inom standard storleksmässigt om än med en ojämn fördelning då en av tikarna ligger i den nedre delen av skalan och en av hanarna ligger i den övre delen av skalan, med syskonen på en mankhöjd däremellan. Exteriört är kullen delvis utvärderad då en av valparna har ställts ut officiellt (med ett “very good” som resultat) medan några andra har ställts ut inofficiellt med fin kritik. Samtliga har en trevlig typ, proportionerliga kroppar och är mycket välpälsade.

Sammanfattningsvis är vi, trots socialiteten och enstaka hälsoavvikelser, ändå nöjda med vår allra första MAS-kull och framförallt väldigt glada över att samtliga av våra indianhövdingar är mycket uppskattade små allroundhundar och högt älskade familjemedlemmar. 

Kullsammanställning

(Scrolla till höger för att se hela tabellen)

StamtavlenamnTilltalsnamnKönFärgMankhöjdHöfterArmbågarKnän/patellaTänderBPHÖvrigt
Svarta HökenGryTikBlue merle med vitt & tan34cmA/A0/00/0Fullt saxbettGenomfört med skottHjärtundersökning och ögonlysning UA.
Lilla KråkanKråkisTikBlue merle med vitt & tan37cmB/B0/00/0Saxbett, saknar två tänder (P1)Genomfört med skottHjärtundersökning och ögonlysning UA. Övergångskota.
Stående BjörnenCharlieHaneRöd trefärgad46cmA/A0/00/0Fullt saxbettGenomfört med skottTitlar: RLDN, RLDF. Hjärtundersökning UA. Distichiasis vänster öga.
Sittande TjurenSimbaHaneRed merle med vitt & tan45cmA/A0/00/0Fullt saxbettGenomfört med skottHjärtundersökning och ögonlysning UA.
Galna HästenSilasHaneRed merle med vitt & tan42cmA/A0/00/0Saxbett, saknar fem tänderGenomfört med skottTitlar: LD STARTKLASS, LD1, RLDN, RLDF, RLDA, SE RALLYCH. Hjärtundersökning & ögonlysning UA. Godkänt anlagsprov viltspår.

Individpresentation

Ljuvliga Svarta Höken ”Gry”bor hos Helena i Pålsboda.

Ljuvliga Galna Hästen ”Silas” bor hos Lina i Finspång och finns att följa på instagramkontot @teamwiii.

Ljuvliga Stående Björnen ”Charlie” bor hos Frida & Fredrik i Strängnäs.

Ljuvliga Sittande Tjuren ”Simba” bor hos Halla i Enköping.

Ljuvliga Lilla Kråkan “Kråkis” bor hos Kristina i Härnösand.