Explosionerna

Ljuvliga oktober

Ljuvliga Explosionerna

20200926 föddes tio små explosioner här hemma på ön – sex hanar varav tre blue merle bi, en svart bi, en svart trefärgad och en röd trefärgad samt fyra tikar varav en red merle bi, en blue merle med tan, en solid svart och en svart med tan. Moder var Tonka’s Lil Miss Attitude “Lita” och fader var Ryder (of Basileas & Just Gorgeous) “Ryder.”

Kullreflektion

Explosionskullen var en oerhört efterlängtad kull som vi, med blicken i backspegeln, kan konstatera var en riktig milstolpeskull för vårt avelsarbete. Genom ett samarbete med kennel Basileas i England och kennel Just Gorgeous i Tyskland resulterade den importerade frysta seminen i tio stycken friska, pigga och livskraftiga små knyten som sedemera kom att utgöra vår Explosionskull. Kullen har utvärderats fullständigt vad gäller hälsa och mentalitet och utöver det har valparna även visat framtassarna i både agility, rallylydnad, lydnad, freestyle, heelwork to music och spår.

Hälsomässigt är vi givetvis mycket nöjda med ledstatusen både vad gäller höfter, armbågar och knän. Höftledsmässigt är samtliga tio valpar friröntgade med A/A som majoritet och vad gäller armbågarna är nio av tio friröntgade med 0/0. Knäledsmässigt är samtliga fria från patella och utöver det är nästan halva kullen ögonlyst utan anmärkning. Hundarna har överlag blivit hälsomässigt friska, sunda och allmänt korrekta med två underbett som enda avvikelse.

Vad gäller mentaliteten har de utvecklats till trevliga, trygga och energiska individer med en stor portion lekfullhet och nyfikenhet. Samtliga är miljömässigt trygga i tassarna och på deras BPH (se spindeldiagram nedan) får de bland annat högsta poäng på moment 7 “underlag” och moment 8 “skott” samt alla utom två av tio får högsta poäng på moment 5 “skrammel”. En klar majoritet av individerna är socialt trygga medan enstaka individer (två av tio) istället är reserverade mot främlingar. Vaktinstinkten varierar alltifrån hög till helt obefintlig och jaktinstinkten är överlag hög. Ur deras kull-BPH kan man sammanfattningsvis utläsa att de har en hög energinivå och positiv inställning till livet samt att de, med enstaka undantag, saknar både skärpa och ljudlighet.

I övrigt är samtliga valpar i kullen inom standard storleksmässigt och mankhöjderna varierar mellan medium och maximum. Exteriört är kullen outvärderad men har generellt sett en proportionerlig kropp och trevlig typ, om än något lättare öron i jämförelse med rasen som helhet. Sammanfattningsvis är vi otroligt stolta och nöjda med hur våra små explosioner har utvecklats och ser oerhört mycket fram mot att få gå vidare med kullen på hansidan i vårt avelsprogram.

Kullsammanställning

(Scrolla till höger för att se hela tabellen)

StamtavlenamnTilltalsnamnKönFärgMankhöjdHöfterArmbågarKnän/patellaTänderBPHÖvrigt
Explosiva BrandbombBrinnaTikSvart42cmA/A0/00/0Fullt saxbettGenomfört med skott
Explosiva EldloppaEldaTikRed merle med vitt 39cmA/A0/00/0Fullt saxbettGenomfört med skottÖgonlysning UA.
Explosiva Kometen HaileyHaileyTikSvart trefärgad41cmB/B0/10/0Fullt saxbettGenomfört med skott
Explosiva FyrverkeriFiraTikBlue merle med vitt & tan42cmB/B0/0Underbett
Explosiva NitroglycerinNitroHaneBlue merle med vitt42cmA/A0/00/0UnderbettGenomfört med skott
Explosiva DieselDieselHaneBlue merle med vitt41cmB/B0/00/0Fullt saxbettGenomfört med skottTitlar: LD startklas, RLDN, RLDF, RLDA. Ögonlysning UA.
Explosiva BlixtnedslagBlixtHaneSvart & vit46cmA/A0/00/0Fullt saxbettGenomfört med skottTitlar: FDI, FDII, HDMI. Ögonlysning UA.
Explosiva DynamitHarryHaneRöd & vit45cmA/A0/00/0Fullt saxbettGenomfört med skottTitlar: RLDN.
Explosiva SvartkrutKrutHaneSvart trefärgad42cmA/A0/00/0Fullt saxbettGenomfört med skottÖgonlysning UA.
Explosiva JetmotorMarquisHaneBlue merle med vitt46cmA/B (OFA)0/0 (OFA)Fullt saxbettTitlar: internationell agility klass I, uppflyttad till klass 2. Exporterad till Thailand. Kastrerad.

Individpresentation

Ljuvliga Explosiva Kometen Hailey ”Hailey” bor hos Tommy & Ulrika på Tjörn och finns att följa på instagramkontot @5fel samt @upandrunagility.

Ljuvliga Explosiva Eldloppa ”Elda” bodde initialt kvar här hemma hos oss på Lindö men är nu i hundhimlen efter en tragisk olycka.

Ljuvliga Explosiva Brandbomb ”Brinna” bor hos Sofia i Sollentuna och finns att följa på instagramkontot @ljuvliga_brandbomb_brinna.

Ljuvliga Explosiva Fyrverkeri ”Fira” bor hos Gabriella & Björn i Lund och finns att följa på instagramkontot @ljuvliga_fira.

Ljuvliga Explosiva Nitroglycerin ”Nitro” bor hos Emma i Falun och finns att följa på instagramkontot @ljuvliga_nitro.

Ljuvliga Explosiva Diesel ”Diesel” bor hos Veronika i Sollentuna och finns att följa på instagramkontot @ljuvliga_explosiva_diesel.

Ljuvliga Explosiva Blixtnedslag ”Blixt” bor hos Paulina i Sollentuna och finns att följa på instagramkontot @trickithappen.

Ljuvliga Explosiva Dynamit ”Harry” bor hos Erika & Måns i Stockholm och finns att följa på instagramkontot @ljuvliga_harry.

Ljuvliga Explosiva Svartkrut ”Krut” bor hos Lina på Ekerö och finns att följa på instagramkontot @ljuvliga_krut.

Ljuvliga Explosiva Jetmotor ”Marquis” bor hos May i Bangkok, Thailand och finns att följa på instagramkontot @marquis.the.mas.