Optimisterna


Ljuvliga Optimisterna

20201115 föddes sju optimister här hemma på ön, fem hanar (två svarta trefärgade, en röd trefärgad, en blue merle med tan och en red merle med tan) och två tikar som båda är blue merle med tan varav den ena är övertecknad. Moder var Minions Misty Meadow “Sia” och fader var Patchworks Guy Smiley At Makanalong “Munter.”

Kullreflektion

Optimistkullen var mamma Sias andra och sista kull som vi sett fram emot mycket, speciellt då det var första gången vi använde pappa Munter i vårt eget avelsprogram. Vi placerade ut en av hanvalparna hos en fodervärd men bestämde oss senare för att inte gå vidare med honom i avel pga höftledsstatusen. Kullen har utvärderats fullständigt vad gäller hälsa och mentalitet och utöver det har valparna även visat framtassarna i både nosework, freestyle och viltspår.

Hälsomässigt är vi givetvis nöjda med kullens armbågsstatus då samtliga individer har friröntgats med 0/0 och dessutom har en majoritet av kullen även undersökt sina knäleder, samtliga med 0/0 som resultat. Vad gäller höftlederna utvärderades kullen desto sämre med en median om B/C men i övrigt har det överlag blivit friska, sunda och allmänt korrekta individer med ett litet underbett som enda avvikelse.

Mentalitetsmässigt har valparna utvecklats till energiska och lekfulla hundar utan kvarstående rädslor. En majoritet av kullen valde att göra moment 8 “skott” på sitt BPH (se spindeldiagram nedan) och samtliga individer fick högsta poäng. Leklusten i kullen är högre än rasens genomsnitt medan nyfikenheten är lägre. Vad gäller socialiteten så skiljer det sig mellan individerna men generellt sett ligger kullen precis på medianen för rasen som helhet och är mer socialt trygga med främlingar än vad de är socialt kontaktsökande.

I övrigt är samtliga valpar i kullen inom standard storleksmässigt och mankhöjderna varierar mellan medium och maximum. Exteriört är kullen i princip outvärderad men är generellt trevlig i typen, välvinklade och välpälsade. Sammanfattningsvis är vi, trots höftledsstatusen, ändå nöjda med vår optimistkull och framförallt väldigt glada över att varenda en är uppskattade träningskompisar och kära små familjemedlemmar.  

Kullsammanställning

(Scrolla till höger för att se hela tabellen)

StamtavlenamnTilltalsnamnKönFärgMankhöjdHöfterArmbågarKnän/patellaTänderBPHÖvrigt
Hopp Om LivetLivTikBlue merle med vitt & tan40cmA/B0/00/0Fullt saxbettGenomfört utan skott
Ljuset I TunnelnFlingaTikBlue merle med vitt & tan42cmB/B0/00/0Fullt saxbettGenomfört med skottÖgonlysning UA
Solsken Efter RegnetSixtenHaneSvart trefärgad42cmC/C0/0Fullt saxbettGenomfört utan skott
Evighetslånga HoppPutteHaneSvart trefärgad40cmB/B0/0UnderbettGenomfört med skott
Tron På Det GodaArchieHaneRed merle med vitt & tan46cmB/C0/00/0Fullt saxbettGenomfört med skott
Starka FramtidstroStarkeHaneBlue merle med vitt & tan44cmC/C0/00/0Fullt saxbettGenomfört utan skott
Lysande FramtidLysterHaneRöd trefärgad43cmC/D0/0Fullt saxbettGenomfört med skott

Individpresentation

Ljuvliga Starka Framtidstro ”Starke” bor hos Malin i Kalmar och finns att följa på instagramkontot @ljuvliga_starke.

Ljuvliga Tron På Det Goda ”Archie” bor hos Martina i Stockholm och finns att följa på instagramkontot @ljuvliga_archie.

Ljuvliga Lysande Framtid ”Lyster” bor hos Helena i Stallarholmen och finns att följa på instagramkontot @ljuvliga_lyster.

Ljuvliga Solsken Efter Regnet ”Sixten” bor hos Elisabeth i Uppsala och finns att följa på instagramkontot @sune_och_sixten_

Ljuvliga Evighetslånga Hopp ”Putte” bor hos Anna i Norrtälje och finns att följa på instagramkontot @ljuvliga_lillehopp.

Ljuvliga Ljuset I Tunneln ”Flinga” bor hos Cecilia i Sälen och finns att följa på instagramkontot @vastandragets.

Ljuvliga Hopp Om Livet ”Liv” bor hos Birgitta & Ronnie i Norrtälje.