Himla

Vår karismatiska lilla “kardborre”

Minions Ljuvliga Himla af Missouri

Född: 20180204

Färg: svart trefärgad

Mankhöjd: 35cm

Vikt: 7kg

Personlighet

Himla är den svarta skönheten som skulle offra sin högra tass för min skull. Hon följer min minsta vink och är mig hack i häl vart jag än går – en riktig liten “kardborre” som amerikanarna säger. Hon vill alltid vara nära och ju närmare desto bättre, hon skulle gärna krypa in under huden om det gick för det hon älskar mer än allting annat är mys, gos, kramar och pussar.

I träningen är hon lättlärd, uppmärksam och engagerad utan att vara alldeles för energisk. Hon har en bra spårnäsa och fin vallningsinstinkt (och tände till redan första gången hon såg ankorna) så tanken är att hon ska tränas både i vallning och viltspår. Hon har en kroppskontroll utöver det vanliga och är otroligt smidig, vig och snabbfotad.

Himla är social med både andra djur och främmande människor och har ett fint “hundspråk.” Hon är otroligt karismatisk och “pratar” gärna med sina uttrycksfulla ståöron och sin gulliga lilla svansstump. Precis som sig bör har hon en portion vakt i sig och varnar gärna ljudligt, men är för den sakens skulle inte svår att få tyst på – ett “tack tack” räcker oftast gott och väl.

Himla tränas i vallning och viltspår.

Hälsa

Höfter: A

Armbågar: UA

Patella: UA

Hjärta: UA

Ögon: UA 20190524

DNA-testat fri avseende: MDR1, DM, CEA, HC, CD & CMR1

DNA-testat bärare avseende: ej bärare

DNA-testat affekterad avseende: ej affekterad

Mentalitet

BPH: genomfört 20190521, se protokoll nedan. Mina subjektiva kommentarer:

Vad är mina övergripande tankar kring Himlas BPH-protokoll?

Himla är en glad och social tjej som helt och hållet saknar både reservation och skärpa, vilket jag tycker lyser igenom i protokollet. Hon är fullkomligt trygg med människor och har 100% tillit till mig som förare, vilket gör att hon kan komma över saker som hon ändå upplever som lite läskiga. Hon har en allmänt positiv attityd till saker som händer runtomkring henne men samtidigt är hon också reaktiv och kan snabbt plocka fram den alarmerande vakthunden i sig om det händer något som hon inte känner sig bekväm med, exempel på detta är både “overallen” och “spöket” – alltså moment 4 överraskning och 6 närmande person. Hon har både leklust och kamp men inte tillräckligt för att leka med testledaren (bara matte duger i hennes ögon) och vad gäller skott och andra höga ljud är hon helt oberörd.

Vad i Himlas testresultat är jag extra nöjd samt missnöjd med?

Om jag ska plocka ut en enda sak från detta protokoll, eller rättare sagt från Himlas mentalitet generellt, som jag kommer att ta speciell hänsyn till i mitt fortsatta avelsarbete så är det hennes lite “hariga” sätt när det händer någonting oförutsett. På många sätt är hon tryggheten själv (socialt, ljudmässigt etc) och hade jag kunnat önska hade det även gällt för fysiska “överraskningar” som hon, i mina ögon, istället reagerar lite väl mesigt på. Inte alltid, men typexempel som nämndes ovan är “overallen.” Vad jag däremot är allra mest nöjd med, är ändå Himlas förmåga att avreagera. Även om hon blivit skrämd av någonting så bär hon inte med sig det in i framtiden. Från protokollet kan man utläsa att det fanns några moment hon tyckte var jobbiga och behövde tid på sig att komma över men man kan också utläsa att när det några minuter senare var dags för moment skott så hade hon lämnat det “jobbiga” bakom sig. Lika trygg som vanligt tittar hon upp på testledaren när det skjuts för att sedan gäspa obrydd och vila i gräset bredvid matte. Inga kvarstående rädslor där inte.

Hur väl stämmer testresultatet överens med hur Himla är i vardagen?

Himla reagerade på momenten ungefär som jag förutsåg att hon skulle och sammanfattningsvis tycker jag att hennes BPH ganska bra speglar hur hon är i vardagen.

Förälder till

Ej använd i avel än.

img_3105wilmamellanhelimg_303449212944_1991179457586596_3284702627618619392_nimg_2176-1