Krut

Vår charmör

Ljuvliga Explosiva Svartkrut

Född: 20200926

Regnr SKK: SE60421/2020

Mor: Tonka’s Lil Miss Attitude

Far: Ryder (of Basileas & Just Gorgeous)

Attribut

Färg: svart med tan och vitt 

Ögon: bruna

Svans: lång

Mankhöjd: 42cm

Vikt: 13kg

Personlighet

Krut är en oerhört balanserad kille med alla tassarna tryggt på jorden, samtidigt som han har en rejäl portion driv och intensitet när det väl behövs. Utrustad med en oemotståndlig charm och ett hjärta av guld nästlar han sig med lätthet in hos varenda kotte han möter – såväl fyrbenta som tvåbenta!

I vardagen är Krut en oerhört lättsam och enkel hund. Han bor i en småbarnsfamilj och han älskar både att leka på tomten, gosa på soffan och dela mat med familjens barn. Den egenskapen som matte uppskattar allra mest är hans vänlighet och hon beskriver att han inte har ett enda ont hårstrå på huvudet och är genomsnäll mot alla han möter, såväl andra hundar som vuxna och barn. Han är generellt sätt tystlåten i vardagen men har ett charmigt sätt att ”prata” och vill gärna vara med i diskussionen vid middagsbordet som familjens lilla ”snackis.” Jakt- och vaktinstinkt är någonting han i princip helt saknar.

I träningen har han huvudet på skaft och älskar nya utmaningar, såväl som att visa upp moment han redan är säker på. Han har både tryck under tassarna och en härlig vilja att vara till lags vilket gör honom till en oerhört rolig hund att träna. Belöningsmässigt har han ett stort föremålsintresse och kamplust men går även bra på både godis och social belöning. Krut har en sprudlande träningsvilja och är alltid snabb på att sträcka upp tassen och säga ja till träning, men har heller inga problem att koppla av när det i perioder inte erbjuds någon träning och har en väldigt tydlig off-knapp.

Krut bor hos Lina på Ekerö och finns att följa på instagramkontot @ljuvliga_krut.

Hälsa

Höfter: A/A

Armbågar: 0/0

Patella: 0/0

Hjärta: UA

Ögon: UA 20220404

DNA-testat fri avseende: CEA, PRA, MDR1, DM, CD, HC, HU, MR1, NCL

DNA-testat bärare avseende: ej bärare

DNA-testat affekterad avseende: ej affekterad

 

Mentalitet

BPH: genomfört 20220409, se protokoll och spindeldiagram nedan. Mina subjektiva kommentarer:

Vad är mina övergripande tankar kring Kruts BPH-protokoll?

Krut är en oerhört balanserad kille, vilket är en egenskap jag tycker följer honom genom hela protokollet. Han är social och kontaktsökande gentemot främmande människor, utan att det går till överdrift, samtidigt som han är både lekfull och godisdriven. Miljömässigt är han oerhört trygg i tassarna och blir knappt brydd över situationer som många andra hundar upplever som lite skrämmande såsom moment överraskning, skrammel, underlag och skott. 

Vad i Kruts testresultat är jag extra nöjd samt missnöjd med?

Krut kommer från en kull där en av de mest framstående egenskaperna är en generellt hög miljötrygghet och Krut själv är en kille som står stadigt på jorden med alla fyra tassar, Det spelar ingen roll om det är höga ljud, konstiga underlag eller mystiska gubbar som utgör skrämselmomentet så tacklar han allt med jämnmod och den tryggheten uppskattar jag mycket. På moment 6 “närmande person” plockade han fram en vaktinstinkt som han hade där någonstans innanför västen och skällde ut den mystiska mannen, men eftersom han inte besitter någon vidare vakt i vardagen var det någonting både jag och matte blev lite förvånade över. 

Hur väl stämmer testresultatet överens med hur Krut är i vardagen?

Krut reagerade på momenten ungefär som jag förutsåg att han skulle och sammanfattningsvis tycker jag att hans BPH ganska bra speglar hur han är i vardagen, även om han som sagt har lägre vaktinstinkt i vardagen än vad protokollet ger sken av. 

Stamtavla

 

Exteriör

Ej exteriörbedömd än.

 

Avel

Krut lånas ut till ett begränsat antal trevliga och friska tikar, förutsatt att tikägaren ansvarar för att utvärdera avkommorna avseende HD, ED samt BPH. Varmt välkommen att skicka ett mail med en presentation!

Kruts första kull är Vårteckenkullen tillsammans med Pralin där han fick 7 valpar 202300501 hos oss på kennel Ljuvliga. 

Kruts andra kull är Hippiekullen tillsammans med Flinga där han fick 6 valpar 202300507 hos oss på kennel Ljuvliga. 

 

Fler bilder

Föräldrar