Mingla

Vår älskade lilla minglare

Ljuvliga Hon Som Minglar Med Eliten

Född: 20210817

Regnr SKK: SE60308/2021

Mor: Björabäckens Flowerpower Snowtower

Far: Perfect Trumph Card Of American Madness

ATTRIBUT

Färg: röd trefärgad

Ögon: ett blått, ett brunt

Svans: lång svans

Mankhöjd: 39cm

Vikt: 10kg

 

 

PERSONLIGHET

Mingla är precis som namnet antyder en oerhört social, öppenhjärtig och rar liten tjej. Med sitt vänskapliga, mjuka och positiva sätt möter hon alla med viftande svans och gärna en blöt puss eller två. Hon är trygg i mötet med såväl främmande människor som hundar, både stora och små och av alla olika sorter – Mingla ser helt enkelt världen som hennes alldeles egna mingelkalas, till vilket varenda kotte är bjuden! 

I vardagen följer Mingla med sin matte precis överallt och är lika glad oavsett om det handlar om en skogspromenad, stadsfika, skidtur på fjället eller en tur med fyrhjulingen. Hon älskar att vara med där det händer, men har också lätt att varva ner i alla lägen och kan avslappnat somna mitt i vimlet både på uteserveringar och barnkalas. Trots att Mingla är otroligt social är det ingen tvekan om vilka som är hennes viktigaste familj och med dem är hon både lojal och givetvis extra kärleksfull. Hon njuter av att ligga tätt intill i soffan och mysa och pussas mer än gärna, ofta och mycket. Hon har inte visat prov på varesig vakt- eller jaktinstinkt och är för övrigt otroligt tystlåten och skäller i princip aldrig.   

I träningen är Mingla är lättlärd, följsam och lyhörd. Hon har en stor portion ”will to please” och motiveras av både hejarop, klappar och gos men har även både godisdriv och föremålsintresse. Hon gillar nosarbete, spårar noga och har provat på nosework tillsammans med matte som tycker hon är en riktig naturbegåvning.

I Minglas stamtavla finns många fantastiska hundar och både mamma Flinga och pappa Trumf ägs av oss själva. Minglas kullsyskon har utvärderats fint vad gäller både hälsa och mentalitet, men eftersom några av kullsyskonen fått nedslag på ledstatusen vad gäller höfter och armbågar är detta någonting vi kommer att vara extra observanta på vid fortsatt avel. För övrigt ser vi givetvis mycket fram emot att se vad Mingla själv kan bidra med till vårt avelsarbete.  

Mingla bor hos sin fodervärd Anette i Strängnäs.

HÄLSA

Höfter: B/B

Armbågar: 0/0

Patella: 0/0

Hjärta: UA

Ögon: UA 20230103

Tänder: fullt saxbett

DNA-testat fri avseende: ej DNA-testad än

DNA-testat bärare avseende: ej DNA-testad än

DNA-testat affekterad avseende: ej DNA-testad än

 

 

MENTALITET

BPH: genomfört 20230408, se protokoll och spindeldiagram nedan. Mina subjektiva kommentarer:

Vad är mina övergripande tankar kring Minglas BPH-protokoll?

Mingla är en tjej som är både trygg och kontaktsökande i alla sociala sammanhang, såväl på som utanför BPH-banan, så det förvånade mig inte alls att hon får höga poäng på just socialiteten. Hon är måttligt lekfull och godisdriven och saknar helt vaktinstinkt och skärpa, samtidigt som hon är miljömässigt trygg i tassarna utan kvarstående rädslor. Hon har en generellt positiv och engagerad attityd och är inte över huvudtaget varken ljudlig eller arg.  

Vad i Minglas testresultat är jag extra nöjd samt missnöjd med?

Någon vecka innan BPH:t var inbokat tyckte matte Anette att Mingla kändes aningen “harigare” än hon brukar vara och precis så upplevde hon henne även på BPH-banan, vilket fick sin förklaring då hon började löpa några få dagar efteråt. Vi är inte alls missnöjda med Minglas protokoll, men kan inte hjälpa att undra om hon möjligtvis hade tacklat skrämselmomenten med aningen mer självförtroende om hon det inte hade varit för det annalkande löpet – exempelvis moment fem “skrammel” och moment sju “underlag.” Extra nöjda är vi givetvis med att hon visade sig från sin, som vanligt, härligt sociala sida och får högsta betyget på “glad i främmande människor” inte bara på moment ett “främmande person” utan även moment sex “närmande person.” Vid den muntliga genomgången efteråt sa beskrivaren att hon “mer än gärna hade velat kidnappa denna sociala lilla fjäril,” vilket såklart värmde våra hjärtan. 

Hur väl stämmer testresultatet överens med hur Mingla är i vardagen?

Mingla reagerade på momenten ungefär som jag förutsåg att hon skulle och sammanfattningsvis tycker jag att hennes BPH ganska bra speglar hur hon är i vardagen, även om vi som sagt tror att hon hade varit något tryggare om det inte hade sammanfallit med löp. 

 

STAMTAVLA

 

EXTERIÖR

Ej exteriörbedömd än.

AVEL

Ej använd i avel än.

FLER BILDER

 

FÖRÄLDRAR