Munter (pensionerad)

Munter pensionerades efter att ha bidragit till den svenska genpoolen med 37 valpar med sex olika tikar. Han har också medverkat till det internationella avelsutbytet i form av två kullar i Finland, två kullar i Norge samt ytterligare fem kullar som han hade haft i USA redan innan han kom till oss. Munter bor hos sin före detta fodervärd och numera ägare Håkan medan vi går vidare i avelsarbetet med hans söner Maestro och Enzo.

Namn: Patchworks Guy Smiley At Makanalong

Född: 20150621

Regnr SKK: SE28381/2019

Mor: Patchworks Chantilly Lace

Far: Patchworks Houdini

Attribut

Färg: svart trefärgad

Ögon: bruna

Svans: lång svans (dock kuperad till stubb, ej NBT)

Mankhöjd: 38cm

Vikt: 11kg

Personlighet

Munter är, precis som namnet avslöjar, en riktigt munter kille! Han älskar allt och alla och är en otroligt lätt hund att ha att göra med i vardagen. Han är ständigt glad och möter mig alltid med sitt härliga “aussie-smajl” – ler med hela munnen och alla de söta små riskornen formar det charmigaste leendet du kan tänka dig.

I träningen är Munter explosiv. Han har ett bra tryck under tassarna och tvekar inte en sekund att (bokstavligen talat) slänga sig in i ett nytt moment eller en ny uppgift. Han är en av de mest lättbelönade hundar jag någonsin tränat med och det spelar ingen roll vilken belöning du erbjuder så tackar han alltid ja till träning – han har ett vansinnigt högt driv både vad gäller godis, leksaker och kamp.

Munter är genomsnäll mot såväl människor, hundar och andra djur, oavsett om de är hans kompisar sedan tidigare eller helt nya bekantskaper. Han älskar bebisar av alla slag och det spelar ingen roll om jag låter honom hälsa på en valp, kattunge eller kycklingbebis – han är lika försiktig och andaktsfull oavsett. Han är sannerligen en riktig “Farbror Munter” till allt och alla här hemma och är helt klart en av de finaste själar jag någonsin mött – hjärta av guld!

Munter bor hos sin fodervärd Håkan Norling i Eskilstuna.

Hälsa

Höfter: A/B (OFA)

Armbågar: 0/0

Patella: 0/0

Hjärta: UA

Ögon: UA 20220429

Tänder: fullt saxbett

DNA-testat fri avseende: CEA, CD, DM, MDR1, HC, CMR1, PRCD/PRA, NCL, HU

DNA-testat bärare avseende: ej bärare

DNA-testat affekterad avseende: ej affekterad

Mentalitet

BPH: genomfört 20191014, se protokoll och spindeldiagram nedan. Mina subjektiva kommentarer:

Vad är mina övergripande tankar kring Munters BPH-protokoll?

Munter kom till oss för drygt ett halvår sedan. Han är uppvuxen på en gård i USA som en ”kenneldog” och saknar därför både miljöträning och erfarenhet om livet utanför galler, vilket tydligt lyser igenom i hans protokoll. Precis som väntat så var han generellt väldigt passiv i de flesta momenten och har inte riktigt lärt sig att använda sin nyfikenhet för att lösa uppkomna situationer. Han är för övrigt en socialt trygg kille som mer eller mindre saknar vaktinstinkt, aggression och skärpa men har istället desto mer av mat- och föremålsintresse.

Vad i Munters testresultat är jag extra nöjd samt missnöjd med?

Någonting jag inte är helt nöjd med, är ljudkänslighet Munter uppvisade på sitt BPH. Att vallhundar generellt är känsliga för ljud är ingen nyhet, men för mig är det viktigt att det inte övergår i en stark rädsla och påverkar hunden negativt i vardagen. Detta är någonting jag fortsättningsvis kommer att ha ”under lupp” och framförallt bära med mig i min framtida avelsplanering. Någonting som jag däremot är otroligt imponerad över, är Munters förmåga att avreagera. Trots att det saknas en del nyfikenhet så visar han tydligt att han inte är något vidare rädd för varken överrasknings- eller skrämselmoment. När vi gick förbi stationerna var det som om det aldrig hade hänt något läskigt vid dem överhuvudtaget, utan han marscherade stadigt förbi dem som en liten tennsoldat. Han brydde sig inte alls, tog inte ut svängarna eller ens lyfte blicken – inga kvarstående rädslor där inte.

Hur väl stämmer testresultatet överens med hur Munter är i vardagen?

På det stora hela tycker jag att Munters BPH speglar ungefärligt hur han är i vardagen, även om jag inte kan hjälpa att fundera på hur protokollet hade sett ut om han hade fått bo här hos oss sedan han var valp.

75233772_532266830888463_8784756219807006720_n

Screen Shot 2019-11-21 at 17.38.15

Avel

Munters första kull är Glasskullen tillsammans med Dalorogården Ice Cream Vanilla “Vanilj”, där han fick 7 valpar 20200608 hos kennel Sage Brand. 

Munters andra kull är J-kullen tillsammans med Baltic Sea Spirit Sweet Satin Josy “Josy”, där han fick 6 valpar 20200626 hos kennel True Happiness. 

Munters tredje kull är Optimistkullen tillsammans med Minions Misty Meadow “Sia” där han fick 7 valpar 20201115 här hemma hos oss på kennel Ljuvliga.

Munters fjärde kull är N-kullen tillsammans med Enya där han fick 6 valpar 20210115 hos kennel Världens Bästa

Munters femte kull är Wish-kullen tillsammans med Foxdream’s Cash All Over “Strimla”, där han fick 6 valpar 20210929 hos kennel Foxdream.

Munters sjätte kull är Louisiana-kullen tillsammans med Sweden’s Magic Trick Trolla “Trolla”, där han fick 5 valpar 20220329 hos Sophie Lindhe.

Internationell avel

USA: 5 kullar

Finland: 2 kullar

Norge: 2 kullar

PRIO-1-DSC_6266DSC_6378logoDSC_6510logoDSC02281-Redigera-RedigeraDSC02421-RedigeraDSC02533-Redigera

Föräldrar

mammapappa