Himla (pensionerad)

Himla fick en enda kull med fem valpar innan vi bestämde oss för att pensionera henne och istället gå vidare med hennes helsyster Sia i avelsarbetet. Himla bor hos min mamma på Ekerö utanför Stockholm. 

Namn: Minions Ljuvliga Himla Af Missouri

Född: 20180204

Regnr SKK: SE44258/2018

Mor: Linderland’s Callie of Northcrest

Far: Loves Moon Over My Hammi

Färg: svart trefärgad

Mankhöjd: 34cm

Vikt: 7kg

Personlighet

Himla är den svarta skönheten som skulle offra sin högra tass för min skull. Hon följer min minsta vink och är mig hack i häl vart jag än går – en riktig liten “kardborre” som amerikanarna säger. Hon vill alltid vara nära och ju närmare desto bättre, hon skulle gärna krypa in under huden om det gick för det hon älskar mer än allting annat är mys, gos, kramar och pussar.

I träningen är hon lättlärd, uppmärksam och engagerad utan att vara alldeles för energisk. Hon har en bra spårnäsa och fin vallningsinstinkt, hon tände till redan första gången hon såg fåren, och tanken är att hon så småningom ska kunna hjälpa till med att flytta djuren här hemma på gården. Hon har en kroppskontroll utöver det vanliga och är otroligt smidig, vig och snabbfotad.

Himla är social med både andra djur och främmande människor och har ett fint hundspråk. Hon är otroligt karismatisk och “pratar” gärna med sina uttrycksfulla ståöron och sin gulliga lilla svansstump. Precis som sig bör har hon en portion vakt i sig och varnar gärna ljudligt, men är för den sakens skulle inte svår att få tyst på – ett “tack tack” räcker oftast gott och väl. I flocken har hon rollen som polis, Konstapel Himla brukar vi kalla henne, eftersom hon gärna håller koll på de andra och säger till dem som “inte gör som matte säger.”

Himla bor hos min mamma i Stockholm.

Hälsa

Höfter: A/A

Armbågar: 0/0

Patella: 0/0

Hjärta: UA

Ögon: UA 20190524

DNA-testat fri avseende: MDR1, DM, CEA, HC, CD & CMR1

DNA-testat bärare avseende: ej bärare

DNA-testat affekterad avseende: ej affekterad

Mentalitet

BPH: genomfört 20190521, se protokoll och spindeldiagram nedan. Mina subjektiva kommentarer:

Vad är mina övergripande tankar kring Himlas BPH-protokoll?

Himla är en glad och oerhört social tjej som helt och hållet saknar både reservation och till viss del även skärpa, vilket jag tycker lyser igenom i protokollet. Hon är fullkomligt trygg med människor och har 100% tillit till mig som ägare, vilket gör att hon med min hjälp kan komma över saker som hon ändå upplever som lite läskiga. Hon har en allmänt positiv attityd till saker som händer runtomkring henne men kan också snabbt plocka fram den alarmerande vakthunden i sig om det händer något som hon inte känner sig bekväm med, exempel på detta är både moment 4 “överraskningen” och moment 6 “närmande person”. Hon har både leklust och kamp men inte tillräckligt för att leka med testledaren (bara matte duger i hennes ögon) och vad gäller skott och andra höga ljud är hon helt oberörd.

Vad i Himlas testresultat är jag extra nöjd samt missnöjd med?

Om jag ska plocka ut en enda sak från detta protokoll, eller rättare sagt från Himlas mentalitet generellt, som jag kommer att ta speciell hänsyn till i mitt fortsatta avelsarbete så är det hennes sätt att reagera på när det händer något oförutsett. På många sätt är hon tryggheten själv (socialt, ljudmässigt etc) och hade jag kunnat önska hade det även gällt för fysiska överraskningar som hon, i mina ögon, istället kan reagera lite väl förhastat på. Vad jag däremot är allra mest nöjd med, är ändå Himlas generellt positiva inställning och förmåga att “ladda om” inför varje moment och skaka av sig saker och ting istället för att bära med sig det in i framtiden. Från protokollet kan man utläsa att det fanns några moment hon tyckte var jobbiga och behövde tid på sig att komma över men man kan också utläsa att det inte handlar om några kvarstående rädslor, vilket för mig är A och O när det kommer till en välfungerande hund i vardagen.

Hur väl stämmer testresultatet överens med hur Himla är i vardagen?

Himla reagerade på momenten ungefär som jag förutsåg att hon skulle och sammanfattningsvis tycker jag att hennes BPH ganska bra speglar hur hon är i vardagen.

HIMLA SPINDEL

Avel

Himlas första kull är Epidemikullen tillsammans med Cross L´s Rebel In Red, där hon fick 5 valpar 20200317 här hemma hos oss på Kennel Ljuvliga.

DSC_8607img_0736-2DSC_8508img_0734-2DSC_9266DSC_9389DSC_9730DSC_8664

Föräldrar

himlamamma12096237_486167094898470_4366275258815733836_n